maanantai 9. syyskuuta 2013

Kohtele lähimmäistäsi kuin hevostasi

Pihan reunalla on talli ja toisella reunalla tarha. Tarhassa heiniään syö hevonen. Harjaan hevosen viimeisen päälle puhtaaksi. Kavioidenkin tulee olla puhtaat. Ennen suitsimista ja satulointia teen vielä tarkastuksen, eihän hevosen kupeessa näy pölyä. Kun hevonen on valmis ratsastusta varten, kuiskin sen korvaan mukavia sanoja, jotta ratsastuskerta menisi hyvin. Ratsastuksen jälkeen hoidan hevosen oikein hyvin, onhan se uurastanut minun kanssani. Kutkutan sopivasta kohdasta. Hevonen kiittää heiluttamalla ylähuultaan, nauttien. Teen kaikkeni hevosen eteen. Hoidan, ruokin ja siivoan tallin. Uhraan aikaa tunteja, jotta hevosen on hyvä olla. Lopuksi suljen tallin oven huolella.

Hevonen on riippuvainen ihmisestä ja ihmisen huolenpidosta. Hevonen on eläin. Mutta milloin ihminen huolehtisi lähimmäisestään, toisesta ihmisestä yhtä huolella? Miksi en auta mummoani hänen kotiaskareissaan? Miksi en tarjoudu lapsenvahdiksi ystäväni vauvalle? Miksi en halaa ystävääni ja kuiskaa hänen korvaansa mukavia sanoja? Liian usein pyörin oman napani ympärillä enkä jaksa kuunnella ystäväni murheita ja lohduttaa. Liian usein ummistan silmäni ja totean, että on helpompaa olla puuttumatta.
Raamatussa ei keskitytä kertomaan Jeesuksesta joka huolehti aasistaan. Tärkeämpää oli kirjoittaa, kuinka Jeesus keskittyi huolehtimaan lähimmäisistään ja opetti meidät tunnistamaan lähimmäisemme. Jeesus oli elämällään ja opetuksellaan esimerkkinä Jumalan rakkaudesta. Jeesuksen esimerkin mukaan jokainen ihminen on lähimmäisemme.

Lähimmäiseni ei välttämättä ole kiitollinen puuttumisestani hänen asioihin. Saatan kuulla jälkeenpäin ilkeitä sanoja toimistani. Lähimmäinen osaa myös torjua apuni. Silti minun tulisi olla lähimmäinen lähimmäisilleni. Antaa omastani, vaikka sitä olisi vähän. Antaa niin rahallista tukea kaukaisille avuntarvitsijoille kuin aikaa ja läsnäoloa kanssani eläville ihmisille.


Meidän täytyy huolehtia myös omasta jaksamisestamme. Uupunut auttaja ei jaksa auttaa lähimmäistään. Hevosen kanssa puuhailu antaa minulle voimia huolehtia ja välittää lähimmäisistäni. 

(Julkaistu Ylä-Karjala lehdessä kirjoittajan ollessa Valtimon seurakunnan nuorisotyönohjaaja.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti