sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Maaseudun Tulevaisuus 15.1.2016: Maatilojen mahdollisuus


MAATILOJEN MAHDOLLISUUS

Maatilat ovat maailman muuttuessa ahtaalla. Green care -toiminnan kehittäminen ja toteuttaminen osaksi maatilan palvelua voi tuoda kannattavuutta tilalle sekä säilyttää työpaikkoja maaseudulla.  Green care tarkoittaa luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista ja tavoitteellista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Green care-toiminta ei vaadi isoja investointeja. Toiminta vaatii kouluttautumista, kiinnostusta erilaisiin ihmisiin ja hyvinvointi vaikutusten ymmärrystä. Palveluita voidaan tuottaa myös yhteistyössä eri alojen toimijoiden kanssa. Ammatillisuus ei tarkoita välttämättä sosiaalialan koulutusta kunhan huomioidaan, että toiminnan toteuttajalla tulee olla riittävä ammatillinen osaaminen suhteessa tarjottuun palveluun.

Nyt jo tehdyt tutkimukset osoittavat, että hoivamaataloudessa maatilaympäristö on monipuolinen sekä monivaikutteinen hoiva- ja kuntoutusympäristö. Tällaista tutkimusta tarvitaan lisää, jotta maatilaympäristön vaikutukset ihmisten terveyteen, sosiaaliseen kuntoutukseen sekä hyvinvoinnille saadaan todennettua. Valtiollisella tasolla maaseutu- ja sosiaalipolitiikan yhteistyötä ja keskustelua tulee Suomessa merkittävästi lisätä. Maaseutuympäristö mahdollistaa erilaisten palvelutalojen ja hoivakotien perustamisen, jossa green care -palvelut ovat osana toimintaa.

Green caren eteenpäin vieminen tarvitsee puolestapuhujia, aikaa ja selkeästi tällaisen toiminnan kehittämiseen tarkoitettua rahoitusta. Vapaa-ajallani olen mukana sotkamolaisen Ristinkantajat ry:n green care -toiminnassa. Yhdistys toimii maatilaympäristössä ja järjestää erilaisia tapahtumia mm. päiväleirejä lapsille, laiduntalkoita ja rekiajelutuksia. Talkoissa olen tutustunut uusiin ihmisiin ja päässyt osaksi maatilan yhteisöä. Toiminnan kautta myös lapseni ovat saaneet kosketuksen maatilaympäristöön, taajamassa tällainen jää kokematta. Oman kokemukseni kautta näen tällaiselle toiminnalle tarvetta ja uskon sen tulevaisuuteen. Hallitusohjelman kärkihankkeissa luonto ja terveys ovat vahvasti mukana, nyt on oikea aika green carelle!

Janne Säkkinen

Agrologiopiskelija

Kukka-Maaria Raatikainen 
opettaja
Savonia-ammattikorkeakoulu 

(Julkaistu Maaseudun Tulavaisuus 15.1.2016)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti